تامین امنیت و سلامت غذایی در گرو همگرایی و مسئولیت شناسی

نویسنده : علی‌اصغر حسنی مدیر گروه بهداشت محیط و حرفه‌ای دانشگاه علوم پزشکی مشهد
 26 فروردین 1398 ساعت 10:04  |  26  بازدید
تامین امنیت و سلامت غذایی در گرو همگرایی و مسئولیت شناسی

سلامت افراد یکی از عوامل اصلی پویایی و رشد و توسعه هر جامعه ای به شمار می آید و یکی از عوامل مهم و اثرگذار در این زمینه نیز تامین سلامت و امنیت غذایی آحاد آن جامعه است.



مشهد مقدس، به واسطه میزبانی از خیل بزرگی از زائران و گردشگران در ماه های مختلف سال و به ویژه در ابتدای فصل بهار و ایام نوروز، نیازمند زیرساخت ها و رویکردهای نظارتی جامع و موثری است تا خدماتی که به زائران و مجاوران ارائه می شود، دارای کیفیت و سلامت لازم باشد.در این زمینه و در تلاش برای نظارت و حفظ سلامت و امنیت غذایی، طرح سلامت نوروزی به مثابه سنوات گذشته اجرایی شد. در طرح مذکور تصمیم بر آن شد که واحدهای نظارتی فعال تر عمل کنند تا بتوانیم به صورت عملی، با واحدهای متخلف که از لحاظ بهداشتی دچار اشکالاتی بودند و سلامت و بهداشت شهروندان عزیز را تهدید می‌کردند، برخورد لازم را انجام دهیم. اقداماتی که در این باره انجام شد، شامل برخوردهای نظارتی و ارجاع به مراجع قضایی بود و البته پلمب واحدها و رسیدگی به شکایات مردمی. خوشبختانه همکاری مطلوبی را از سوی مردم شاهد بودیم که ابعاد نظارتی را تقویت می کرد.اما برنامه کشیک نوروزی در حوزه بهداشت محیطی نیز توسط دانشگاه علوم پزشکی مشهد از 20 اسفند تا 20 فروردین به مدت یک ماه اجرا شد که در آن از رستوران‌ها و فست فود فروشی ها، اماکن اقامتی، قنادی‌ها، آرایشگاه‌ها، پایانه، فرودگاه‌ها، هتل ها و استخرهای شنا بررسی به عمل آمد.

همچنین همکاران ما این حوزه‌ها را در مناطق بین شهری و داخل شهرها مورد بازدید قرار دادند. این ساختار نظارتی متشکل از 199 تیم دو نفره بود و  383 بازرس، کار بازدید از این اماکن را بر عهده داشتند.کنترل کیفیت آب شرب شهری مشهد یکی دیگر از اقداماتی بود که در همین زمینه انجام شد. در مجموع و در قالب این طرح  45 هزار و 542 بازدید انجام شد که از این تعداد هزار و630 واحد صنفی یا خدماتی به دلیل تخلف بهداشتی، به مراجع قضایی معرفی شدند. همچنین 84 مورد از این اماکن نیز به دلیل تخلف بالای بهداشتی پلمب شد.ایام نوروز و دیگر بازه های پیک حضور زائران و گردشگران در مشهد، از لحاظ رعایت بهداشت اماکن عمومی، ایام حساسی به شمار می آید و صاحبان اصناف و مراکز خدماتی باید با حساسیت بیشتری فعالیت کنند و مراقب باشند تا اشتباهات یا سهل انگاری های آن ها به خسرانی برای افراد و جامعه بدل نشود. آن ها باید بدانند که کوچک ترین تخلفی در حفظ سلامت مردم، عوارض جبران ناپذیر گسترده‌ای به همراه می‌آورد که مقابله با آن، نیرو و هزینه بیشتری را طلب می‎کند تا پیشگیری از آن.

اما همشهریان و هموطنان عزیز برای همراهی ما در نظارت و رسیدگی به تخلفات، سامانه 190را به خاطر داشته باشند که ماموریت آن رسیدگی به شکایات مردمی است. در طرح نظارت نوروزی به مدد همین سامانه هزار و 230 شکایت مردمی ثبت شد و توسط همکاران ما مورد رسیدگی قرار گرفت. همچنین 53 هزار و 298 کیلوگرم مواد غذایی آلوده یا تاریخ گذشته نیز جمع آوری و معدوم شد.

نکته قابل تامل آن است که در بازرسی های انجام شده بعضا شاهد وجود میوه‌هایی در انبار مغازه ها بودیم که از سردخانه گرفته شده بود و کیفیت‌ آن ها به واسطه مصرف نکردن در طولانی مدت، تغییر کرده بود که آن ها نیز معدوم شد.اما در پایان ذکر این نکته ضروری است که تمام افراد جامعه باید در تامین امنیت و سلامت غذایی سهیم شوند؛ چه مردم عزیز ما که هوشیارانه، تخلفات احتمالی را رصد می کنند و به مراجع مربوط گزارش می دهند و چه اصناف و فعالان مراکز خدماتی که مسئولانه عمل می کنند و سلامت مشتریان شان برای آن ها یک اولویت مهم به شمار می آید.


  افزودن نظر

آخرین تصاویر

آخرین ویدئوها